Preloader image

Waarde en effecten van het energielabel

 

In een kwantitatief en kwalitatief onderzoek in opdracht van minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge komen de onderzoekers tot de volgende conclusies

 

1. De bewustwording omtrent verduurzaming van de woning is de afgelopen jaren wel toegenomen, maar dit is niet gestimuleerd door het energielabel. De toename komst voornamelijk voort uit de toenemende prijzen van energie en het van het gas af moeten.

2. De beslissing of overweging om de woning te gaan verduurzamen wordt slechts beperkt beïnvloed door het energielabel. Het label wordt na verduurzaming ook slechts door een kwart opnieuw aangevraagd. De verplichting van het hebben van een label voor de verkoop van het huis is de meest gegeven reden om een energielabel aan te vragen.

3. Besparen om de energierekening en een steentje bij dragen aan het milieu zijn de belangrijkste reden om de woning te verduurzamen.

4. Ondanks de beperkte invloed van het energielabel op verduurzaming, weegt het energielabel (zeer) zwaar mee bij de zoektocht naar een nieuwe woning. Echter, in deze overspannen woningmarkt, is het geen doorslaggevende factor in de keuze voor een woning. Al vallen woningen met een label F of G wel af in verband met de grote investering die nodig is om deze woningen te verduurzamen.

5. Het energielabel wordt vooral gezien als iets informatiefs en niet zo zeer als “waar voor je geld krijgen”. Voor al deelnemers die voor een lage prijs een energielabel hebben verkregen kunnen de prijs van het nieuwe energielabel niet in perspectief plaatsen.

6. De kennis over de waarde van het energielabel is laag bij de deelnemers van het onderzoek. Veelal wordt de meerwaarde niet ervaren of snappen huiseigenaren niet wat de suggesties voor verbeteringen betekenen die gegeven worden. Ook wordt de betrouwbaarheid in twijfel getrokken. Veel deelnemers hebben nog het idee dat het energielabel nog steeds het invullen van een vragenlijst omvat zoals het oude energielabel tot stand kwam. Daar zat te veel ruimte voor gesjoemel in. Deelnemers zijn niet op de hoogte van de verandering van de opname van energielabels sinds het nieuwe energielabel.

 

De aanbevelingen van de onderzoekers zijn simpel. Er moet meer voorlichting komen over de waarde van het energielabel en de betekenis van de verbeteringen die aangemerkt worden. Daarnaast zal nu de manier van opname veranderd is, naar een opname met een veel hogere betrouwbaarheid, de perceptie van waarde van het energielabel ook gaan stijgen. Het informeren van woningeigenaren is hierin het belangrijkste punt van aandacht.

 

We zijn apetrots op onze klanten!