Preloader image

Energielabel of Energie Index Rapport?

Voorjaar 2015

Op 1 januari 2015 heeft de Nederlandse overheid een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit energielabel wordt in de wandelgangen ook wel het vereenvoudigd energielabel, het energielabel-light, of het doe-het-zelf-energielabel genoemd.

 

Het document wat tot 1 januari 2015 het energielabel voor woningen heette, bestaat nog wel, maar heeft een andere naam en andere lay-out gekregen. Dit document heet nu het Energie Index Rapport.

Het verschil zit in de wijze waarop het document tot stand komt. Dit resulteert tevens in andere kosten voor u. Welk document u nodig heeft is afhankelijk wat u met voornemens bent te gaan doen met uw woning.

 

Energielabel

 

Het energielabel stelt u volledig zelf op, op basis van 10 woningkenmerken. Het bewijs wat de overheid van u vraagt wordt op afstand gecontroleerd door een Erkend Deskundige. Het energielabel resulteert in een letter; A tot en met G.

Veel woningkenmerken worden voor het energielabel verwaarloosd. U heeft voor het energielabel uw DigiD nodig waaraan uw woning gekoppeld moet zijn. Fysieke toegang tot iedere woning waar u een energielabel voor aan wil vragen is noodzakelijk, teneinde het wettelijk verplichte bewijsmateriaal te verzamelen. Generieke bewijzen worden helaas niet geaccepteerd.

U heeft aan het energielabel voldoende bij:

 • verkoop van uw woning
 • verhuur van uw woning zolang u geen punten toekent voor energetische maatregelen in het Woning Waarderings Stelsel (WWS). Het WWS bepaalt in Nederland hoeveel huur u mag vragen.

 

Energie Index Rapport

 

Het Energie Index Rapport wordt opgesteld door een EPA-W adviseur op basis van bijna 200 woningkenmerken. Het Energie Index Rapport is nauwkeuriger dan het energielabel en resulteert in een getal, de Energie Index.

Indien u een Energie Index Rapport heeft, heeft u automatisch ook een energielabel. Omgekeerd niet. Het Energie Index Rapport wordt voor u opgesteld en is onafhankelijk van de eigendomssituatie en uw DigiD.

U heeft het uitgebreidere Energie Index Rapport nodig indien u:

 • Een redelijke huur wilt vragen op basis van het wettelijk verplichte WWS;
 • van mening bent dat uw energiezuinige woning in het energielabel onvoldoende gewaardeerd wordt;
 • meer huur wilt kunnen vragen voor energiezuinige woningen;
 • meer huur wilt kunnen vragen voor woningen waar ooit een efficiëntere ketel is geplaatst, isolatie is aangebracht of dubbel glas is geplaatst;
 • het energielabel niet kan aanvragen door technische of administratieve uitdagingen met betrekking tot DigiD. Veelal in geval van erfenissen en onteigeningen.
 • vastgoedbeheerders, vastgoedbeleggers en woningcorporaties werken met het Energie Index Rapport.

 

Kort door de bocht

 

 • U heeft een energielabel nodig voor verkoop van uw woning.
 • U heeft een energie index rapport nodig voor verhuur van uw woning.
 • Voor woningcorporaties, vastgoedbeheerders en -investeerders is het energie index rapport, ook bij verkoop, voordeliger en eenvoudiger.
 • Gaat u uw woning niet verhuren en niet verkopen? U heeft geen van beide documenten nodig.

 

Iets minder kort door de bocht

 

 • Het energielabel is voor een eigenaar, welke tevens bewoner van de woning is, relatief eenvoudig op te stellen.
 • Het energielabel is voor een verhuurder minder eenvoudig op te stellen, daar fysieke toegang tot iedere woning noodzakelijk is.
 • U heeft wettelijk gezien ook voldoende aan een energielabel indien u uw woning gaat verhuren en genoegen neemt met een huur waarin geen rekening wordt gehouden met de energetische maatregelen. Let op erop dat u niet teveel huur vraagt. Het risico hierop is bij het energielabel groot.
 • In Nederland is de huur die u maximaal mag vragen wettelijk vastgelegd in het Woning Waarderings Stelsel (WWS). De negatieve financiële consequenties voor verhuurder zijn groot. Wij raden het gebruik van het energielabel voor verhuur af. Voor verhuur adviseren wij het energie index rapport.

 

We zijn apetrots op onze klanten!